Det där med barnmat.

När Joel låg inne i magen tog jag beslutet att inte amma. Joel har därför blivit uppvuxen på ersättning och nuförtiden på en hel del mat. När man har ett barn som redan från början äter mat någon annan gjort blir det lätt att man spenderar timmar på nätet läsandes om tips och tricks. Själva ersättningen är inget man bråkar om. Det är den som gäller och på sin höjd kan man välja olika märken varav vissa enbart finns på apoteket.
Men sedan då? Enligt svenska livsmedelsverket är rekommendationerna att man börjar med smakportioner vid 6 månader. Är barnet väldigt intresserat kan man börja redan vid 4 månader.
Här i Finland är det ungefär likadant. Men om ett barn inte ammas, är i behov av mer viktökning eller liknande kan man börja redan där vid 4 månader.  Joel fick därför, på inrådan av rådgivningen, börja med mat redan vid 4 månaders ålder.  Nu vid 6 månaders ålder (vart har tiden tagit vägen!) äter han egentligen 3 mål mat om dagen. ‘
Och det är nu det där med barnmat börjar bli intressant. Sakta men säkert läser jag in mig på ingredienser och tillsatser. Läser på nätet hur industrigröt med flertalet tillsatser anses vara den bästa när man lätt kan skapa sin egen gröt som täcker barns behov. Det behöver inte finnas tex palmolja i Joels gröt. Vi behöver liksom inte skövla regnskogar när vi har en underbart olja på hemmaplan – rybsolja. (Rybsolja fungerar även fint som babyolja i badkaret och mjukgörande av läkande ärr).

Så jag har börjat bli en sån där mamma som försöker laga själv. Än så länge hare jag bara kommit till gröten men det är ändå en början.  Till sin ”second breakfast” (Hur kan jag INTE kalla det så när jag är ett LOTR fan? 😉 )äter Joel nu vanlig, hederlig havregrynsgröt blandat med hirsgryn. För att göra det lite extra vitamin och mineralrikt tillsätter jag helt enkelt fruktpuré. Tar inte ens 10minuter och beroende av purén innehåller det inte något konstigt. Det bästa är att jag kan göra en stor sats och själv ärta samma nyttiga och billiga frukost.  Jag försöker leta efter bra, ekologiska syltar att köpa istället för de små färdiga puréburkarna som finns. När han blir större kan vi sätta frysta bär i gröten, eller koka med torkad frukt men just nu får det vara puré. Och än så länge har jag inte hittat nått, förrän igår när jag städade…
Det visar sig att vi har små burkar av sylt som vi fått av någon förälder i julklapp. De innehåller lite mer frukt än barnpurén men ingas direkta konstigheter. Så nu har jag 8 små burkar av grötsylt.  =)

Grynmixen. (det finns lite iblandat grötpulver från köpelådan där i också. Dumt att slänga det sista)


 
Några av sylttburkarna. 🙂
 
 
Nästa steg blir sen att börja laga maten helt från början. Egentligen är inte det så svårt. Man bara tar bort Joels del innan jag saltar. Andra kryddor som vitlök, basilika och en hel del andra går riktigt bra att ge till småbarn. =)
 
Annonser

One thought on “Det där med barnmat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s